Zabava

Sponzori sajta

 

Znamenitosti Bečeja

U samom centru grada nalazi se Srpska Pravoslavna crkva koja predstavlja izvanredan spomenik kulture. Crkva je posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju. Građena je u stilu kasnog klasicizma, dok su tri tornja, kao simbol Svetog trojstva, rađena u baroknom stilu. Gradnja crkve počela je 1851. godine. Glavni majstor je bio Andrija Šmaus, a njegov pomoćnik Mita Somborski iz Bečeja. Crkva je završena septembra 1858. godine.

Prva Katolička crkva u Bečeju podignuta je 1763. godine. Na njenom mestu je izgrađena ova današnja 1830. godine posvećena Velikoj gospojini. Prvobitno je urađena u stilu ranog klasicizma, dok kasnije poprima mešavinu razlicitih arhitektonskih stilova. Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena ornamentima u baroknom stilu. Sliku "Uspenje Bogorodice" na oltaru je radio bečejski slikar Mor Tan.
Kapela baronice Eufemije Jović nalazi se u centru grada-podignuta je aprila 1861. godine. Te iste godine baronica i umure. U kripti kapele počivaju njeni posmrtni ostatci pored, kasnije tu prenetih posmrtnih ostataka njenog muža barona Stevana Jovića. U kapeli se svake godine na Ivandan služi liturgija. Interesantno je da je na tom mestu od 1774. godine do njenog spaljivanja 1849. godine bila pravoslavna crkva.

Sinagoga je izgrađena 1883. godine po nacrtima Legerera u eklektičom stilu (imitaciji baroka). Vrhovni rabin u Beogradu prodao ju je bečejskoj opštini, koja je srušila 1961. godine. Nalazila se na ulazu u današnje naselje "Nestor Džilitov".
Kapela veleposednika Bogdana Dunđerskog, podignuta 1923. godine. Osvećenje je izvršio bečejski prota Jovan Stepanov. Izgrađena je u neovizantijskom stilu, prema projektu zemunskog arhitekte Krausa.
Kapelu je podigao Ferenc Seneši 1842. godine, a posvećena je Svetom Jovanu Nepomuku, zaštitniku lađara. Sam Ferenc Seneši je sahranjen u kripti kapele.
Po ugledu na pojedine evropske veleposednike i Bogdan Dunđerski podiže svoj zamak. Gradnja je trajala od 1919. do 1923. godine. Zamak predstavlja mešavinu različitih stilova. Sam toranj i četiri ugaone kule napravljeni su u stilu neogotike, dok su svečana sala i oba ulaza urađeni u stilu neoklasicizma. Svojom lepotom se ističe i otvoreni bazen.
Katolička crkva u Donjem gradu posvećena je Svetom Antalu, a izgrađena je tokom 1903-1904. godine, i to prihodima sa crkvenog zemljišta. Osvećena je 1905. godine. Arhitektonski predsavlja mešavinu više stilova.

Protestantsko-evangelistička crkva, podignuta 1896. godine sa blagodetima Franca I Jozefa. Jedan od njenih donatora je bio i vlasnik pivare Nandor Gerber. Unutrašnjost crkve je građena puritanski, u duhu protestantske veroispovesti.


<Pogledaj znamenitosti Novog Bečeja>