Zabava

Znamenitosti Bečeja

Vranjevačka pravoslavna crkva posvećena Roždestvu Svetog Jovana Preteče podignuta je 1807. godine na temeljima starije crkve brvnare iz 1752. godine. Veoma lepa crkvena ograda sa ulazom u portu izgrađena je između 1845. i 1850. godine, dok je barokni toranj visine 44 metara izgrađen 1858. i 1861. godine. Ikonostas je radio 1834. godine Jeftimije Popović u stilu Luja XVI, a pozlatu Franc Kolb. Renovirana je 1903. godine.


Novibečejski Jevreji izgradili su 1865. godine ovu sinagogu. Od kraja XVIII veka pa sve do 1941. godine kada su gotovo svi do jednog stradali, Jevreji su imali značajnu ulogu u privrednom i kulturnom životu mesta. Sinagoga je srušena posle Drugog svetskog rata.


Današnja rimokatolicka crkva u Novom Bečeju izgradena je na temeljima starije iz polovine XVIII veka donatorstvom Klare Šišanji 1804. godine. Osvećenje je obavljeno pet godina kasnije.

Rimokatolička crkva u Vranjevu građena je u gotskom stilu 1902. i 1903. godine zauzimanjem sveštenika I. Makraia, ali i uz donatorstvo J. Kuruncia, J. Feješa, I. Markulina, I. Nađa, a značajne priloge dali su i vranjevački Srbi. Plan crkve izradio je M. Kelner, radove izvodio I. Đerki, a oltar je bojadisao 1926. godine F. Kiš.

Mađari protestantske veroispovesti naselili su Novi Bečej polovinom XVIII veka. Međutim crkvu su sagradili tek polovinom XIX veka gde su bogosluženju prisustvovali i kalvinisti i luterani.


<Pogledaj znamenitosti Bečeja>